Är hemlarm avdragsgillt?

Bedriver du ditt företags verksamhet från ditt hem och undrar om du kan ta hemlarmet på ditt aktiebolag? Att installera hemlarm i ens bostad medför ofta en ganska dyr månadsavgift. Visst skulle det vara skönt om ditt företag kunde ta kostnaden utan förmånsbeskattning?

Skatteverket skriver att ett larm i en anställds bostad KAN vara en skattefri förmån. Det beror på syftet, som så ofta med andra avdrag. Alla som någon gång har undrat om något är avdragsgillt har stött på formuleringen ”x ska vara av väsentlig betydelse för arbetet”. Det gäller även i detta fall. Skatteverket skriver att om den anställda regelbundet och varaktigt arbetar i bostaden med dyr och stöldbegärlig utrustning eller regelmässigt förvarar hemliga företagshandlingar i bostaden är det okej.

Den formuleringen bör rimligtvis träffa en hel del egenföretagare som bedriver sitt arbete från hemmet. Fundera själv över om du har dyr och stöldbegärlig utrustning eller hemliga företagshandlingar. Kom ihåg att du alltid måste kunna motivera ditt beslut.

Denna artikel är avsedd som generell information och ersätter inte professionell rådgivning. Vi tar inget ansvar för eventuella felaktigheter. Rådgör alltid med en revisor eller skatteexpert för specifika råd som gäller ditt företag.