Köpa AirTags till bolaget

Apples AirTag är en strålande produkt för att inte tappa bort saker. Datorväskan, nycklarna eller mer eller mindre vad som helst.

Tappa aldrig bort bolagets prylar med en AirTag

En AirTag är strålande liten puckformad pryl som skickar ut en Bluetooth-signal till sin omgivning. Den upptäcks av enheter i Apples ekosystem och de gör att du kan hitta din AirTag på en karta i iCloud. Fäst din AirTag på det du inte vill tappa bort och vips så blir det väldigt mycket mindre risk att du förelägger saken.

Är det avdragsgillt att köpa AirTag på sitt aktiebolag?

Om det är avdragsgillt eller inte att köpa en AirTag på företaget beror på syftet med den finurliga spårningsbrickan. Du får bara göra avdrag för saker du ska använda i företaget, inte privat. Frågan blir med andra ord om saken du ska spåra tillhör bolaget. Om din dator med tillhörande datorväska tillhör ditt företag är det givetvis i ditt bolags intresse att du inte tappar bort den. Samma sak med nycklar till företagets lokaler och så vidare. Det finns en massa saker man kan behöva spåra som det vore dåligt för bolaget om man tappade bort, men vilka det är beror givetvis på din verksamhet.

Nackdelen med att köpa AirTag på företaget

Köper du din AirTag på bolaget istället för privat sparar du självklart pengar. Men det finns faktiskt en nackdel. Som konsument i Sverige har du en väldigt stark lagfäst reklamationsrätt som gäller privatpersoner, inte företag. Apples garanti är därför avsevärt mycket mer generös mot privatpersoner än mot företag.

Bokföra inköp av AirTag

Eftersom en AirTag inte överstiger ett halvt prisbasbelopp kan det bokföras som förbrukningsinventarier (konto 5410).

Denna artikel är avsedd som generell information och ersätter inte professionell rådgivning. Vi tar inget ansvar för eventuella felaktigheter. Rådgör alltid med en revisor eller skatteexpert för specifika råd som gäller ditt företag.