Köpa Apple Watch på företaget - är det okej?

Apple Watch är en populär följeslagare för många, både i arbetslivet och privatlivet. Men kan man köpa den på företaget? Och finns det nackdelar med det?

Är det avdragsgillt att köpa en Apple Watch i ett aktiebolag?

Att köpa en Apple Watch på företaget kan vara avdragsgillt, men det beror på syftet med den smarta klockan. Du kan göra avdrag för inköp av saker som du köper för att använda i företaget, inte privat. Om du planerar att använda klockan till arbetsrelaterade uppgifter, såsom att snabbt kunna svara på kundsamtal, få påminnelser om nästa möte eller hantera din e-post, är det helt okej att köpa en Apple Watch via bolaget. Det finns flera andra användningsområden, men de är självklart beroende av din verksamhet.

Om du planerar att använda din klocka både i jobbet och privat måste du dra av endast den del som du kommer att använda i bolaget. Du måste göra en rimlig bedömning av hur mycket du kommer att använda den privat jämfört med i arbetsrelaterade sammanhang. Om du till exempel använder den 50% privat och 50% i arbetet får du dra av hälften av momsen. Det är viktigt att kunna redogöra för ditt användande om Skatteverket skulle begära det. Detta gäller som huvudregel men det finns ett undantag.

Får jag använda företagets smartklocka privat?

Ja, du får använda din smartklocka privat även utanför företagets verksamhet, men i så fall måste du dra av momsen enligt ovan samt förmånsbeskattas för användningen. Men det finns ett undantag där bolaget kan ta hela kostnaden och du inte behöver förmånsbeskattas. Om din Apple Watch är av väsentlig betydelse för att du ska kunna utföra ditt arbete även utanför arbetstid, då blir det ingen förmånsbeskattning.

Fördelar och nackdelar med att köpa Apple Watch på bolaget

Den uppenbara fördelen med att köpa din smarta klocka genom bolaget är den ekonomiska vinsten. Du kan dra av momsen och undvika att betala skatten på lönen som annars skulle vara fallet. Men det finns även en potentiell nackdel. I Sverige finns det en stark lagfäst reklamationsrätt för privatpersoner, medan företag har en mer begränsad garanti. Det innebär att om din klocka går sönder kan du som privatperson ofta få produkten utbytt eller reparerad, medan ett aktiebolag inte får det.

Bokföra inköp av Apple Watch

Eftersom Apple Watch inte överstiger ett halvt prisbasbelopp kan det bokföras som förbrukningsinventarier (konto 5410).

Denna artikel är avsedd som generell information och ersätter inte professionell rådgivning. Vi tar inget ansvar för eventuella felaktigheter. Rådgör alltid med en revisor eller skatteexpert för specifika råd som gäller ditt företag.