Styrelse i enmansbolag

Ska du starta egen låda och funderar på varför du behöver en styrelse och vilka som ska vara med i den? Vi reder ut det åt dig.

Varför en styrelse?

Alla bolag oavsett storlek behöver ha en styrelse enligt lag. Bolagetverket säger att: ”Alla styrelseledamöter har ett grundläggande ansvar för att sköta aktiebolaget enligt lagar och regler och att ta hand om företagets förvaltning. ”.

Hur stor måste min styrelse vara?

När man driver ett enmansbolag kan det kännas lite fjantigt att behöva ha en styrelse när det är du som bestämmer och ansvarar för allt ändå. Men du måste som sagt ha en styrelse och den behöver minst innehålla två personer. Det vanligaste upplägget är att du själv är styrelseledamot och att du väljer en annan styrelsesuppleant.

Vem ska jag välja som styrelsesuppleant?

En suppleant agerar ersättare utifall det att en ordinarie ledamot inte kan genomföra sitt uppdrag. Det kan till exempel bero på sjukdom. Så länge du är kvar i styrelsen kommer med andra ord inte suppleanten ha något att säga till om. Välj alltså någon du litar på utifall att det osannolika scenariot uppstår att du inte är beslutsför. En familjemedlem eller nära vän till exempel.

Undertecknad har en gång i sitt enmansbolag varit med om att ett papper från en bank behövde skrivas under av någon annan i styrelsen än personen det gällde, mig själv. Det är väldigt ovanligt men det kanske kan finnas en viss poäng i att ha en någorlunda geografisk närhet vid fallet att man vill ha ett papper signerat.

Vad gör styrelsesuppleanten?

Suppleanten behöver inte göra något, om inget oförutsett inträffar då. Du kommer att sköta styrelsens formella uppgifter som krävs själv.

Förmåner som styrelsesuppleant

Det kan finnas en aspekt till att väga in i valet av styrelsesuppleant. I vissa fall kan styrelsesuppleanten få förmåner från ditt bolag. Skattefri julgåva eller friskvårdsbidrag till exempel. Men för det krävs att suppleanten faktiskt är en uppdragstagare och faktiskt är verksam i styrelsearbetet eller bolaget. Men visst kan det finnas fall när din man/fru eller nära vän hjälper till med strategiarbete eller andra sidosysslor? Eller så kanske det blir aktuellt på sikt.

Denna artikel är avsedd som generell information och ersätter inte professionell rådgivning. Vi tar inget ansvar för eventuella felaktigheter. Rådgör alltid med en revisor eller skatteexpert för specifika råd som gäller ditt företag.